2015

Allt börjar med en semesterresa. Paula Stenström Öhman och hennes familj bokar en resa till den grekiska ön Lesbos. Då vet de inte att de har köpt biljetter som kommer att ta dem rakt in i en av världens största flyktingkatastrofer. Varje dag anländer mellan 300 och 1 000 människor på flykt till Lesbos stränder, efter en fruktansvärd resa över Medelhavet. Paula och hennes familj avbryter semestern för att hjälpa till. De samlar in över 35 000 kronor bland vänner via facebook och kan på så vis hyra en buss och köpa mat och vatten att dela ut. Familjens insats uppmärksammas i bland annat Aftonbladet, i P4 Stockholm och av KIT. En av vännerna som skänker pengar är Petra Kauraisa, som samtidigt frågar hur hon kan hjälpa till. Där och då sås första fröet till Vi Gör Vad Vi Kan.

Kring Paula och Petra samlas ytterligare 13 kvinnor som alla fått nog av att sitta i tv-soffan och bevittna tragedin som utspelar sig på Medelhavets stränder. Vi vill göra något, vad som helst, för att slippa känna oss så maktlösa. Vi bestämmer oss för att försöka samla in en container full med kläder och tillräckligt med pengar för att bekosta transporten ned. Ett danskt initiativ står för inspirationen.

Vi Gör Vad Vi Kan startar. En av oss lånar ut sitt telefonnummer för swishgåvor, vi skapar en enkel hemsida och en facebooksida – och så ber vi våra vänner att sprida vårt initiativ. Vår skyhöga målsättning är 500 000 kronor, en fantasisumma vi knappt tror på själva.

Redan första timmen fick vi till stort jubel in våra första 1000 kronor av en okänd välgörare som genast fick namnet 1000-kronorsmannen. Efteråt tog vi reda på vem han var för att kunna tacka för all tur han förde med sig. Så här svarar Bo Ahlbertz på frågan hur det kom sig att han ville skänka till oss innan vi knappt fanns: "Det var nog så att jag hade en slant över och ville dela med mig samt att jag blir så förbannad på alla människor som inte vill att alla ska ha det bra. Jag hoppades nog ingenting, men visste att pengarna skulle användas på ett bra sätt."

Tack vare fina vänner och bekanta har pengarna börjat trilla in, på vårt konto ligger nu 10 000 kronor! Vi gläds åt att vår idé fungerar, och nås samtidigt av nyheten om lille Alan Kurdi, pojken som spolades upp på en turkisk strand och blev en symbol för hela flyktingkatastrofen. Gemensamt fattar vi beslutet att inte sprida bilden, ett beslut vi än idag är glada för. Men många, många andra väljer att dela den för att rikta blickarna mot en humanitär katastrof som måste få ett slut – och på många håll hashtaggas #vigörvadvikan. Innan kvällen är slut har svenska folket donerat 831 485 kronor till oss.

3 september 2015

Vi vaknar upp till ett varmare Sverige. Hela landet mobiliserar för att hjälpa människor på flykt, och hjälporganisationerna slår insamlingsrekord efter insamlingsrekord. Vi har funnits i ett par dygn och har inget att jämföra med, men vi står mållösa inför det faktum att vårt lilla initiativ plötsligt samlat in 3,6 miljoner kronor. Medan vi kämpar för att organisera våra klädinsamlingar som ska ske veckan efter plingar swish-appen till gång på gång. Fyra miljoner. Fem miljoner.

4 september 2015

Vi Gör Vad Vi Kan har samlat in 6,3 miljoner kronor på fyra dagar och det känns som att vi är på allas läppar. Media ringer, vi sitter i tv-soffor och gör telefonintervjuer om en organisation som blev en folkrörelse över en natt. Vi 15 som startat den har vid den här tidpunkten fortfarande inte ens träffats allihop i verkligheten.

9 september 2015

Med 9 miljoner kronor i insamlade medel är det nu dags att göra det vi egentligen hade tänkt göra – samla in kläder till de som inga har, de som färdas i överlastade gummibåtar över havet med bara de kläder de har på kroppen.

Vi ordnar samarbeten med flera teatrar och Stockholm Halvmarathon med målet att samla in kläder och bekväma skor under parollen ”Du behöver inte gå en mil i deras skor, men du kan låta någon få gå i dina” och sprider informationen i våra kanaler. Då börjar telefonerna att ringa.

10-14 september 2015

Genom hashtaggen #vigörvadvikan har vi redan sett engagemanget sprida sig över landet. Nu vill hela Sverige göra vad de kan. Det ringer från Luleå till Österlen, vänliga människor som gjort egna initiativ och samlat in kläder, blöjor, tvålar och leksaker bland vänner, grannar och arbetskamrater. Vår klädinsamling överträffar våra vildaste fantasier, faktum är att vi får in så mycket kläder att vi får ställa in en av insamlingsdagarna för att kunna hantera de enorma mängderna donerade kläder. Vi får låna Annexet vid Globen för att ta hand om gåvorna, mot löftet att vi är klara den 15:e då U2 ska ta över lokalerna.

Allt gör vi i samråd med våra kontakter på Lesbos för att göra detta så bra som möjligt. Vi lär oss blixtsnabbt att man inte kan skicka ner 14 lastbilar med osorterade kläder – hur ska man då hitta en tröja till en frusen femåring bland alla säckar? Tack vare hundratals fantastiska volontärer – i alla åldrar, från alla samhällsklasser, med alla bakgrunder – lyckas vi sortera, märka upp och packa 5 204 flyttkartonger med kläder, skor och hygienartiklar. Utan er hade vi aldrig klarat av att hantera svenska folkets välvilja. Företag med hjärtat på rätta stället hjälpte oss med allt från mat till volontärerna och transporter av kartonger, utan er hade allt blivit mycket svårare, dyrare och mer tidskrävande. Och de här dagarna fick vi äntligen träffa varandra, kramas och försöka inse vad vi åstadkommit de senaste två veckorna.

17 september 2015

Äntligen är det dags för vår första resa ner till Lesbos! En grupp från Vi Gör Vad Vi Kan och ett fantastiskt team av sjukvårdare, säkerhetsexperter, biståndsarbetare och tolkar reser ner för att göra vad de kan för att hjälpa till med flyktingmottagandet. Tack vare Thomas Cook och Ving får vi gratis flygbiljetter ner. Förutom volontärverksamheten inriktar sig ett rekteam på att knyta kontakter för att säkerställa mottagandet av alla kläder som väntar på att skickas ner. Ett stort researcharbete påbörjas också för att ta reda på vilka andra behov som finns på ön, som vi tack vare alla pengar som kommit in nu också kan hjälpa till med. Med oss har vi 600 kilo av det allra nödvändigaste, och möjlighet att köpa annat som behövs.

17 september
Äntligen är det dags för vår första resa ner till Lesbos! En grupp från Vi Gör Vad Vi Kan och ett fantastiskt team av sjukvårdare, säkerhetsexperter, biståndsarbetare och tolkar reser ner för att göra vad de kan för att hjälpa till med flyktingmottagandet. Tack vare Thomas Cook och Ving får vi gratis flygbiljetter ner. Förutom volontärverksamheten inriktar sig ett rekteam på att knyta kontakter för att säkerställa mottagandet av alla kläder som väntar på att skickas ner. Ett stort researcharbete påbörjas också för att ta reda på vilka andra behov som finns på ön, som vi tack vare alla pengar som kommit in nu också kan hjälpa till med. Med oss har vi 600 kilo av det allra nödvändigaste, och möjlighet att köpa annat som behövs.

 

21 september
Vi lyckas styra upp fler busstransporter för att utmattade människor ska slippa den sju mil långa vandringen över Lesbos. Våra sjukvårdare och duktiga volontärer arbetar dygnet runt på norra Lesbos för att hjälpa till att ta hand om de mellan 1 000 och 4 000 människor som anländer varje dag. Vi tar emot med kramar, nödfiltar, vatten och frukt och delar ut mat i form av pajer, piroger och smörgåsar.

24 september
Ett nytt team av Vi Gör Vad Vi Kan och volontärer avlöser på Lesbos. Hur hårt alla än sliter räcker inte insatserna till, behoven tar aldrig slut. Något av det svåraste är att berätta för de totalt utmattade människorna som överlevt båtresan att de måste vandra i tre dagar innan de får vila. Många vittnar om att turkisk militär beskjutit dem under flykten. Flera har svåra benbrott.

29 september
Vi offentliggör ett samarbete vi är så stolta och glada för – med Läkare i världen (Médecins du Monde). Under årets sex första månader tog Läkare i världens personal på Lesbos hand om över 30 000 vårdbehövande.

3–4 oktober
Hemma i Sverige ställer åter igen ett fantastiskt gäng volontärer upp för att åka till vårt lager i Enköping och sortera upp ännu fler klädgåvor och produkter vi fått skänkta från olika företag. Innan helgen är slut har ytterligare 2 500 lådor tejpats igen!

5 oktober
Via fantastiska Anna Widén på Malmö Aviation får vi tillgång till ett plan med personal som hjälper oss att frakta ner 2,5 ton förnödenheter och ett nytt team med volontärer. Resan finansieras av att Malmö Aviations personal skänkte komp- och semesterdagar.

7 oktober
Den första lastbilen, lastad med 7 ton förnödenheter, anländer till Lesbos. Transporten blev verklighet tack vare Scania som ställde upp med bil och förare.

12 oktober
Vi Gör Vad Vi Kan skriver en debattartikel i Aftonbladet om hur vi gör vad vi kan, men inte räcker till. Över 500 000 människor har nu korsat Medelhavet för att komma undan krig och förföljelse. Inte alla når stranden på andra sidan. Säkra flyktvägar är den enda lösningen på en flyktingkatastrof som bara eskalerar.

21 oktober
Eftersom vi fått in såna enorma mängder kläder kan vi hjälpa ännu fler. Vi tar hjälp av fantastiska organisationen Hiwa, som packar en lastbil full med våra förnödenheter och börjar rulla mot ett permanent flyktingläger i Irakiska Kurdistan. Hurra!

27 oktober
Våra sjukvårdsvolontärer Carl Tosterud och Israa Abdali får uppleva sitt första dödsfall på plats på Lesbos. Ytterligare ett liv har gått till spillo i onödan för att säkra flyktvägar saknas. Det är en sorgens dag, men vi är tacksamma över att våra underbara volontärer är där och hjälper till. Två dagar senare inträffar ett av de värsta dygnen under hösten, då flera överlastade båtar förliser samtidigt. Carl och Israa rapporterar om hur volontärer och lokalbefolkning står sida vid sida och gråter över kropparna som spolas i land.

29 oktober
Hiwas lastbil är framme i Irakiska Kurdistan!


7 november
Vi kör ett sista sorteringsrace i Enköping tack vare tappra volontärer som hjälper oss att få ordning på dessa osannolika mängder kläder och skor svenska folket skänkt. Ni vet vilka ni är – tack!

8 november
En lastbil packad med varma jackor börjar rulla mot Lesbos. Nu sjunker temperaturen, och människorna på Lesbos ska färdas upp genom ett kallt Europa. Vi prioriterar om våra kartonger och skickar det varmaste vi har.

17 november
Vår sjätte lastbil med förnödenheter rullar mot Lesbos, nu har vi skickat ner över 4 000 kartonger med förnödenheter.

19 november
Vi inleder ett samarbete med Clowner Utan Gränser, för att ge barnen i flyktinglägren på Lesbos en stunds paus från verkligheten så de kan hitta tillbaka till skratt och lek. Vi är otroligt glada över att kunna göra skillnad på fler sätt än med kläder och mat, många av flyktingarna är barn och en stunds skratt med clownerna ger energi att klara av livet på flykt lite bättre.

22 november
Vi inleder ett samarbete med International Rescue Committee, IRC, som ska hjälpa oss att distribuera alla de kläder och förnödenheter vi skickat ner till lägren på Lesbos. Det känns tryggt att veta att era gåvor är i säkra händer och kommer att nå de behövande.

27 november
Human Bridge hjälper oss att ta hand om alla kläder och skor vi sorterat ut från våra insamlingar, sånt som är helt och rent men inte lämpligt för människor på flykt. Allt från skridskor till partyklänningar skickades till Human Bridge som delar ut det som går till behövande och säljer sedan resten där överskottet går till deras biståndsarbete.

1 december
Vi berättar om vårt samarbete med det lokala initiativet Starfish, som vi hjälpt med lagerhyra, en lastbil, lön till chauffören under sex månader och så en ekonomisk donation så att Starfish kan köpa mat och vatten till människor som anländer till ön. Tillsammans med bussarna vi ordnade tidigare blir totalkostnaden för vår insats 482 373 kronor.

4 december
Vi Gör Vad Vi Kans Samira Bouabana blir tillsammans med författaren Per Granqvist inbjuden till ett samtal om svenska folkets engagemang av riksdagsledamot Birgitta Ohlsson (L).

8 december
Det första teamet med artister från Clowner Utan Gränser är på plats i lägren på Lesbos! Ytterligare en resa görs under december, och två till under mars och maj 2016. Totalt under Vi Gör Vad Vi Kans första år tillbringar 16 artister och fyra turnéledare från Clowner Utan Gränser 37 dagar på Lesbos. De arbetar i Kara Tepe, Moria, Pikpa, Silver Bay, hos No Border Kitchen, Afghan Hill, Mandamados, Beauty House och i Mytilini hamn. Totalt blir det 51 föreställningar som når uppskattningsvis 5 500 personer. De gör även workshops för sammanlagt 120 barn och ungdomar samt parader, miniföreställningar och spontana mingel som når ytterligare cirka 7 000 personer. Totalt sprider clownerna tack vare Vi Gör Vad Vi Kans stöd hopp, glädje och en stunds lättnad till mer än 12 000 människor som kommit till Lesbos på flykt. Clowner Utan Gränser bedömer arbetet som enormt framgångsrikt och de får en fantastisk respons från såväl barn som vuxna. Detta är ett samarbete vi är mycket stolta över!

10 december
Ytterligare en Hiwa-lastbil packad med förnödenheter från våra insamlingar anländer till Irakiska Kurdistan och 24 studenter från Kurdistans universitet ställer upp och hjälper till att dela ut kläderna i Basirma Camp där 4 000 flyktingar bor.

17 december
Förutom ett fåtal pallar med kartonger har nu alla skänkta kläder och skor, totalt 7 457 flyttkartonger – en stapel högre än Kebnekaise!, nått sina mottagare.

22 december
Vi Gör Vad Vi Kan blir en insamlingsstiftelse, och står från och med nu under Länsstyrelsens kontroll.

1 januari 2016
Vi inleder året med ett nytt samarbete, med organisationen Pikpa. Pikpa grundades 2013 och tar hand om människor på flykt med särskilda behov, som till exempel funktionshindrade, gamla och sjuka. Vi Gör Vad Vi Kan bistår Pikpa med en container att förvara förnödenheter i, en torktumlare för att kunna torka kläder som tvättas och upprustning av elen i lägret så att all utrustning i form av kylskåp och spisar ska kunna användas. Vi ser också till att bekosta lönerna för tolkar och en sjuksköterska under sex månader, och donerar en summa pengar som Pikpa kan använda för att hjälpa anhöriga som förlorat familjemedlemmar att besöka gravarna. Totalt blir kostnaden för detta 436 000 kronor.

19 januari
Vi berättar om vårt samarbete med organisationen Lighthouse Relief, där vi bekostar mat och vatten till människor på flykt, markhyra så att organisationen kan resa tält där de nyanlända kan vila ut innan de fortsätter sin resa, boende, mat och resor för volontärer så att fler kan hjälpa till att ta hand om alla människor som anländer till ön och så bekostar vi ett antal mindre utgifter som tält och kök. Totalt blir kostnaden för detta 356 000 kronor, och utöver det donerar vi kläder, skor och presenningar till Lighthouse för att underlätta deras arbete.

22 januari
Trots att våra insamlade kläder sedan länge är utdelade kan vi åter berätta om en lastbil på väg. Detta tack vare Flyktinghjälp Vid Gränsen, som ordnat en klädinsamling för Lesbos som vi Gör Vad Vi Kan nu bekostar transporten för (43 000 kronor). Bland kläderna ligger 207 hemstickade mössor, vantar och sockar som stickats under julen av Flyktinghjälp Vid Gränsens anhängare.

28 januari
Vi Gör Vad Vi Kan stödjer Folkkampanj för asylrätt och hjälper till att sprida namninsamlingen.

1 februari
Vi gör vad vi kan på hemmaplan! Tack vare vår tidigare sjukvårdsvolontär och numera styrelsemedlem Israa Abdali har vi kunnat dela ut kläder även på svenska asylboenden. Behovet av varma vinterkläder är enormt där och det känns självklart att fortsätta hjälpa även när människorna på flykt nått svensk mark. Två dagar senare kan vi också rapportera om missförhållanden på ett asylboende, vilket leder till att förläggningen får ny drift.

13 februari
Vi samlar in varma jackor tillsammans med Human Bridge för att dela ut på svenska asylboenden. Utöver jackorna får vi in 8 500 kronor som vi köper ytterligare 45 jackor för.

27 februari
Vi Gör Vad Vi Kan deltar i European March for The Refugees Rights som hölls i 115 städer i 28 länder och Kadidja Bedoui håller tal.

8 mars
Vi Gör Vad Vi Kans Israa Abdali intervjuas i TV4 efter att ha kommit hem från några veckors arbete på Lesbos.

20 mars
EU sluter ett avtal med Turkiet som bryter mot mänskliga rättigheter och innebär att asylrätten urholkas.

21 mars
Gudryn Schyman (Fi) reser till Lesbos tillsammans med Vi Gör Vad Vi Kan för att se situationen med egna ögon och blir bland annat intervjuad i Ekot om sin resa.

31 mars
Johanna Jönsson, riksdagsledamot för Centerpartiet, reser till Lesbos med Vi Gör Vad Vi Kan och pratar bland annat med några av alla de tusentals människor som sitter inlåsta i de tidigare öppna flyktinglägren på ön. Resan resulterar bland annat i en debattartikel i Expressen.

3 april
Vi Gör Vad Vi Kan försöker rädda Pikpa, vår samarbetsorganisation på Lesbos som hotas av nedläggning.

4 april
De första människorna deporteras tillbaka till Turkiet från Lesbos och Vi Gör Vad Vi Kan är på plats i hamnen när det sker.

7 april
Vi Gör Vad Vi Kan besöker några av alla flyktingläger på grekiska fastlandet, där tiotusentals människor nu sitter fast på grund av EUs avtal med Turkiet och som en konsekvens av att alla grannländer stängs sina gränser. Situationen är kritisk.

11 april
Vi Gör Vad Vi Kans Kadidja Bedoui deltar i podden Människor & Migration om mänskliga rättigheter.

28 april
Vi kan äntligen berätta om det mäktigaste vi åstadkommit med hjälp av de pengar ni donerat – en egen mobil sjukvårdsklinik! Tillsammans med Médecins du Monde Greece (Läkare i Världen Grekland) har vi nu en rullande klinik med läkare, sjuksköterska och två tolkar som kan ta hand om sjuka, skadade, gravida och nyfödda runt om på Lesbos. Kliniken kostade 1 026 000 kronor.

3 juni
Gredierloppet går av stapeln i Stockholm och i år organiseras loppet till förmån för Vi Gör Vad Vi Kan. 43 472 kronor överlämnades till oss så att vi ska kunna hjälpa ännu fler.

16 juni
Klass 5 i Bagarmossens skola har pärlat nästan 1 000 armband som sedan sålts till förmån för Vi Gör Vad Vi Kan. Barnen fick ihop 53 831 kronor!

20 juni
Det är World Refugee Day och nära 60 miljoner människor är på flykt världen över. Vi står #withrefugees och protesterar samtidigt mot det nya asyllagsförslaget som bland annat begränsar rätten till familjeåterförening.

27 juni
Vi Gör Vad Vi Kan köper in 4 100 par flipflops och foppatofflor (för totalt 39 345 kr) som delas ut i lägren på Lesbos. Skorna är nödvändiga av hygieniska skäl i lägren där värmen är tryckande och många, många ska dela på duscharna.

28 juni
Med hjälp av eldsjälen Aslam Obaid, som själv flytt från Syrien, lyckas vi ordna med matutdelning i elva läger i norra Grekland. I vissa läger hjälper vi också till med dricksvatten, då det har saknats, och med köksutrustning. Ordentliga matpaket delas ut, tillsammans med hygienpaket för att göra livet i lägren lite drägligare. Totalt kostar denna hjälpinsats 593 378 kronor.

2 juli
Vi Gör Vad Vi Kan reser till grekiska fastlandet där vi besöker fem läger och tre verksamheter för barn och vuxna och träffar totalt 15 olika organisationer. Vi möts av urban misär och stor frustrationer i många läger, och konstaterar att det finns stora behov av psykosocial hjälp, inte minst bland barn och ungdomar.

3 augusti
I lägret i Kara Tepe på Lesbos har hettan gjort att dricksvattnet värmts upp och det är svårt att få någon svalka. Vi Gör Vad Vi Kan ordnar med tio vattenkylare som vardera kyler ner upp till 65 liter per timme dygnet runt, vilket gör att det äntligen finns kallt vatten dygnet runt. Kylarna kostade 42 844 kronor.