FRÅGOR OCH SVAR

Frågor och svar
Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna vi får!

Vart går hjälpen och vad gör ni med pengarna?
Vi Gör Vad Vi Kan är sedan december 2015 en insamlingsstiftelse som kan hjälpa människor på flykt oavsett var de befinner sig. De kläder, förnödenheter och pengar vi fick in under hösten 2015 har främst gått till människor på flykt som kommit i land på den grekiska ön Lesbos, där läget var kaosartat och inga stora hjälporganisationer fanns på plats. Vi har även skickat laster till flyktingläger i Irakiska Kurdistan och i Turkiet, samt stöttat initiativ för flyktingar här i Sverige.

Vi försöker utgå ifrån behoven och se var vi kan göra störst skillnad för flest antal människor. Vårt mål är att alltid vara så transparanta som möjligt med vad pengarna går till, och som insamlingsstiftelse blir vi dessutom granskade av Länsstyrelsen. Alla i Vi Gör Vad Vi Kan arbetar helt ideellt. 

Följ oss gärna på Facebook, Instagram och här på hemsidan för att få kontinuerliga uppdateringar om vad vi gör. 

Varför ska jag hjälpa genom er?
Många som väljer att skänka till oss istället för till en av de stora hjälporganisationerna gör det för att de direkt kan känna sig delaktiga i vad vi gör. Vi berättar kontinuerligt vad vi använder pengarna till och hjälpen blir konkret och direkt. Vi har ingen stor organisation utan jobbar snabbt och effektivt och helt ideellt. Vi har väldigt låga administrativa kostnader och ingen inom Vi Gör Vad Vi Kan får betalt. Vi lägger heller inte några pengar på reklam, utan ser det som att varje krona vi får in tillhör människor på flykt.

Jag vill göra mer än att swisha pengar, vad kan jag hjälpa till med?
Det finns flera sätt du kan hjälpa oss på. Det enklaste är att hjälpa oss att sprida vårt budskap. Dela, dela, dela! Ju fler som hör talas om oss, desto mer hjälp får vi. Ibland kan du också ha hjälpa till med din tid om du har lust och möjlighet. Vi utför löpande aktioner där vi ibland behöver volontärer. Håll utkik på Facebook och här på hemsidan. 

Har du något förslag på en aktion vi borde göra? Mejla oss på vigorvadvikan@gmail.com.

Sedan kan du naturligtvis också göra skillnad på många andra sätt och göra vad du kan vid sidan om Vi Gör Vad Vi Kan. Tyvärr behövs förnödenheter på många fler platser än bara på Lesbos. Det finns människor på andra öar i Grekland, i Ungern, i hela Europa som behöver era saker. De kanske till och med behövs på en flyktingförläggning eller hos en nyanländ familj alldeles i din närhet?

Jag vill följa med till Grekland, hur gör jag?
I nuläget kommer vi inte att skicka ner fler volontärer till Lesbos genom Vi Gör Vad Vi Kan. Men vi samarbetar med volontärorganisationen Lighthouse Relief. Där kan du anmäla dig som volontär. Lycka till!

Kan jag starta ett liknande projekt i min stad? Hur gör jag? 
Självklart! Kan vi så kan du. 
Vill du starta ett fullskaligt projekt behöver du:

  1. Hjälp i form av människor som kan lägga ner tid på organisationen.
  2. Kanaler att kommunicera i, såsom hemsida och Facebook. 
  3. Ett sätt att samla in pengar på.

Dessutom behöver du ett brinnande engagemang som håller i sig… Det krävs mycket att jobba ideellt, men det är också väldigt givande. En genväg är att hjälpa oss att samla in pengar i din stad genom olika aktiviteter – vi tar tacksamt emot all hjälp vi kan få.

Observera dock att du inte får använda dig av vårt namn eller vår logotyp utan att fråga oss först. 

Får jag starta Vi Gör Vad Vi Kan YYY?/ Jag har sett Vi Gör Vad Vi Kan XXX, är det ni?
Eftersom vi inte har någon möjlighet att kontrollera vilka initiativ som är seriösa och vilka som inte är det, har vi beslutat att ingen längre får använda vårt namn eller vår logotyp utan vårt godkännande. Vi vill också påminna om att vår logotyp är upphovsrättsskyddad och alltså inte kan lånas utan vår tillåtelse – ens med goda avsikter. Detta gör vi för att alla våra givare ska kunna lita på att allt under vårt namn är seriöst och under vår kontroll.

Vi Gör Vad Vi Kan finns enbart i Stockholm och har inga officiella samarbeten förutom med de företag som omnämns här. Vi har enbart ett Swish-konto och ett bankgiro, och numren till dem hittar ni här. Eventuella insamlingar till andra konton har alltså inte med oss att göra.

Vi älskar att fler människor engagerar sig, men vi har inte möjlighet att ta inte ansvar för någon annan grupp än vår egen.

Vilka står bakom ert initiativ?
Vi är en grupp helt vanliga privatpersoner som bara inte kunde stå bredvid och se på längre. Vi startade Vi Gör Vad Vi Kan i september 2015, och på mindre än en vecka fick vi in över nio miljoner svenska kronor och tillräckligt mycket kläder och förnödenheter för att fylla Annexet vid Globen.

Vi heter: Israa Abdali, Kadidja Bedoui, Samira Bouabana, Hanna Dahlin, Helena Dillén, Petra Kauraisa, Sofia Knöchel Ledberg, Therese Krupa Syllner, Malin Marmgren, Lita Nazar, Eva Rexed, Ulrika Schreil, Maria Soxbo och Paula Stenström Öhman 

Hur väljer ni ut vad ni ska göra med pengarna? 
Vi samarbetar med flera olika hjälporganisationer och volontärgrupper på Lesbos i Grekland, bland andra IRC, Läkare i Världen, Clowner utan gränser, PIKPA, Lighthouse Relief. I Sverige samarbetar vi med bland andra Human Bridge och HIWA, och vi har också ett stort kontaktnät och har en konstant dialog med människor på flykt och med asylboenden runt om i Sverige. Vi samlar in så mycket information som möjligt om vad som behövs och utvärderar hur vi kan göra störst nytta för flest antal människor. 

Jag arbetar på tidning/tv/radio och vill intervjua er, vem kan jag kontakta? 
Maria Soxbo sköter alla medieförfrågningar, kontakta henne på vigorvadvikan@gmail.com

Jag arbetar på ett företag som vill skänka nya produkter till er insamling, vart ska jag skicka? 
Kontakta Therese Krupa Syllner på therese@krupa.se 

Jag har en idé för hur jag kan hjälpa er på andra sätt/Jag har ett förslag på hur ni skulle kunna hjälpa. Vem ska jag ta kontakt med?
Maila oss på vigorvadvikan@gmail.com - vi försöker svara så fort vi kan.

Hur skänker jag pengar?
BankGiro 141-2295
Swish 123 594 9409


Hur vet jag att jag kan lita på er?
Titta på vår Facebook-sida och läs på så mycket du kan. 

Vi lovar att vi som står bakom Vi Gör Vad Vi Kan gör det här helt ideellt för att vi av själ och hjärta bara inte står ut med att inte göra någonting.

I och med att vi är en insamlingsstiftelse blir vi nu granskade av Länsstyrelsen, har en oberoende revisor och kommer att redovisa vart alla pengar går i en årsredovisning. 

Om du har frågor så kan du maila på: vigorvadvikan@gmail.com

Känner du dig fortfarande osäker, så skänk pengarna till en organisation som du känner dig tryggare med.