WORKSHOPS FÖR ENSAMKOMMANDE EN SUCCÉ!

8 september 2016No Comments!

Clownernas workshops för de ensamkommande i Moria och Pikpa gör redan succé. Bara att få tillträde till sektion A i Moria, där de ensamkommande tonårspojkarna hålls inlåsta bakom dubbla portar, är en stor bedrift. Att de dessutom kan återkomma regelbundet är enligt Rädda Barnen Lesbos, som ordnat tillståndet, helt fantastiskt.

Stämningen i sektion A är ofta ansträngd och senast i måndags utbröt tumult. Det finns ett enormt stort behov av att jobba med ungdomarnas känslor, frustration och oro där så clownernas workshops är minst sagt uppskattade.
Deras första rapport vittnar om den svåra situationen och hur värdefull deras insats är:

”…Pojkarna var lite avvaktande till en början samtidigt som de nyfiket slog sig ned på stolar och så bildades en provisorisk manege/scen. I takt med att föreställningen rullade på fick vi mer respons och kontakt. Direkt efter finalen kom flera fram och tackade oss med high-fives och kramar. I workshopen efteråt jobbade vi lekfullt med samarbetsövningar och koncentrationsövningar av olika slag. Det hela avslutades med att vi tillsammans byggde en stor mänsklig pyramid som avrundade dagen på ett härligt sätt!”
/Johanna, Clowner utan Gränser

”De ensamkommande tonårspojkarna hålls instängda med argumentet att det är för deras egen säkerhet. Detta då de inte har någon familj i lägren som kan ta ansvar för dem. De flesta av pojkarna har varit där i tre månader, men vi träffar också en 17-åring som berättar att han varit där i 6 månader nu och hoppas på att nån gång komma till sin bror som nu bor i Norge, eller sin kusin som befinner sig i Sverige.”

/Andrea, Clowner utan Gränser
Fotografering är strikt förbjuden i det fängelseliknande Moria. Vi har därför valt en bild från en workshop i Pikpa, som tar emot ensamkommande barn som haft det extra svårt. För att kunna garantera barnens säkerhet, väljer vi att inte publicera bilder där barnen kan identifieras.
#vigorvadvikan #ClownerutanGranser #savethechildren

14238246_1687198798273456_6650840680353161760_n-1

Comments are closed.