VI GÖR VAD VI KAN FÖR EN GENERATION BARN PÅ FLYKT

5 september 2016No Comments!

Vi hoppas att ni är lika stolta som vi över vårt samarbete med fantastiska Clowner utan Gränser! Tack vare er har clownerna hittills kunnat ge hopp, glädje och en stunds lättnad till mer än 12 000 barn, ungdomar och vuxna som anlänt till Lesbos under sin flykt från krig och misär. Varje gång de vinkar adjö till sin publik får de frågan ”när kommer ni tillbaka?”.

Och nu gör de det! Häromdagen landade turnéledaren Annelie och artisterna Andrea, Dave och Johanna på Lesbos för att under tolv dagar hålla workshops för närmare 400 barn och ungdomar i lägren i Kara Tepe, Pikpa och Moria. De kommer att fokusera på de ensamkommande barn och ungdomar som befinner sig på Lesbos och som är extra utsatta för de påfrestningar ett liv på flykt och en oviss framtid bär med sig.

Turnén är den första av fyra under de kommande åtta månaderna och totalt kommer clownerna att tillbringa mellan 40 och 50 dagar hos barnen på Lesbos för att hjälpa dem att hitta tillbaka till lek och skratt och stärka deras tillit, kreativitet och självkänsla. Genom workshops kommer barnen att lära sig rutiner och aktiviteter som de kan fortsätta med på egen hand, något som blir allt viktigare när fler och fler barn sitter fast i ett hopplöst limbo efter vårens EU-avtal med Turkiet och risken för depression och apati är stor.

Vi är mycket stolta över det här projektet som är ett unikt samarbete mellan Vi Gör Vad Vi Kan, Clowner Utan Gränser och Rädda Barnen Lesbos för att långsiktigt försöka förbättra flyktingbarnens och -ungdomarnas psykosociala hälsa.
Kostnaden för det, totalt 348 800 kr för de fyra turnéerna, känns för oss som en självklar insats för att en generation barn på flykt ska bli lite bättre rustade för vad som än väntar dem.
#vigorvadvikan

På bilden: Från Clowner Utan Gränser kommer Anneli, Andrea, Dave och från Rädda Barnen Christo, Stathis, Maria. Med på bild är även Samir.
Fotot taget av Johanna Abrahamsson

Comments are closed.