FRÅN LIVRÄDDARE TILL FÖRSÖRJNING.

5 april 2016No Comments!

I söndags berättade vi om hur Vi Gör Vad Vi Kans samarbetsorganisation Pikpa Lesvos, som driver ett läger för människor med särskilda behov på Lesbos, hotas av nedläggning. (Hjälp oss gärna att rädda lägret genom att skriva på namninsamlingen: https://secure.avaaz.org/…/Mr_Galinos_Mayor_of_Mytilini_S…/…)

Idag vill vi berätta om en fantastisk verksamhet som finns i lägret. Pikpa tar tillvara många av de tusentals flytvästar som samlas ihop på stränderna, plockar isär dem och återvinner dem genom att sy väskmodeller av materialet.

Väskorna säljs för 35 euro, varav 20 går direkt till de flyktingar i lägret som sytt dem. Resterande 15 euro går till Pikpa för att täcka omkostnaderna. Samtidigt gör flytvästarna fortsatt nytta istället för att bara skräpa på stränderna eller addera till ”flytvästkyrkogården” på ön.

Vi Gör Vad Vi Kan fick en rundtur av Lazaros, som håller i detta fina projekt. Genom honom och väsktillverkningen blir tillvaron och väntetiden i lägret lite mer meningsfull för några av alla de människor på flykt som befinner sig på ön. Dessutom får de som hjälper till att sy möjlighet att tjäna ihop ett litet startkapital för den dag de förhoppningsvis får möjlighet att börja bygga sig ett nytt liv någon annanstans.

Vi hade velat göra detta till ett hjärtevärmande inlägg från start till mål. Förstås. Tyvärr motarbetas även detta fina projekt just nu. Volontärerna som gav sig ut för att samla ihop fler flytvästar runt om på ön åkte fast och blev bötfällda. Alltså kommer väsktillverkningen förmodligen att läggas ner när det lager av västar Pikpa har är slut – eller ännu tidigare om lägret stängs ner.

Vi vill ändå visa entreprenörsandan, återbrukstänket och det enorma hjärta som finns på Lesbos, och hur så många gör sitt allra bästa för att hitta ljusglimtar i flyktingarnas kris. <3

‪#‎vigorvadvikan‬

Comments are closed.