Rapport från Lesbos 26:e september

26 september 2015No Comments!

Efter en lugn kväll avbröts kvällsmötet av ett akut samtal från stranden. Flera båtar har kommit in och några är allvarligt skadade.

Vi kastar oss iväg i bilarna och sladdar iväg till platsen. Vårt läkarteam med Carl Tosterud i spetsen behandlar en äldre dam på plats, gipsar benet som förmodligen var av på flera ställen och fixar transport till sjukhuset en timmes bilresa iväg.

Samtidigt hade ca 250 människor kommit i land. Blöta, rädda och tacksamma när vi mötte dem med kläder, sovsäckar, liggunderlag, vatten, etc.
Vissa familjer kunde ha upp till fem små barn med sig som huttrade och kurade ihop sig som små knyten i mörkret. Många genomblöta.

Vi gav dem allt vi kunde ge dem och de flesta barnen somnade under sina nya torra sovsäckar. De har flera veckors resa framför sig. Kanske månader.

Värst idag var de som berättade om den turkiska militären som beskjutit dem i sina båtar. Många hade även blivit slagna och hoppade på. Två av dem var barn och den treåriga flickan var apatisk och lealös av chock och skräck. Hennes sexårige storebror kräktes och mådde väldigt dåligt.

Detta är bara en bråkdel av något som anses som en lugn dag på Lesbos, Grekland.

Text & foto av vår volontär Atli Egilson.

Comments are closed.