Rapport från Lesbos 21:a september

21 september 2015No Comments!

Efter långa, osäkra båtturer kommer många flyktingar i land vid stranden Skala Sikamineas på Lesbos norra sida. Tillsammans med ett mindre team franska läkare möter vi upp med vatten, färsk frukt och kramar.

Men resan är långtifrån slut där.
För att komma vidare till flyktinglägren krävs först en tre kilometer lång vandring i stark, brännande sol i uppförsbacke. Efter ungefär 1,5 timme når man äntligen platsen där fler av Vi Gör Vad Vi Kans volontärer organiserar bussar för småbarnsfamiljerna och de allra svagaste. De som har lite mer kraft måste fortsätta vandringen i hela 60 tuffa kilometer till. Det är ett hårt besked att få för många. Vi stöttar så mycket vi kan, och berättar hur de ska gå för att komma fram.

I förrgår kom cirka 2 000 människor just hit.
En av dem var pojken på den första bilden. Han hade skrubbsår på både armar och ben när han kom fram. Vår volontär Anna, som hemma i Sverige jobbar som ambulanssjuksköterska, tog hand om honom och plåstrade om. Pojken tyckte så mycket om våra Mumin-plåster att Anna fick sätta ett på hans kind också.
Barn är barn överallt i världen. Även när de är på flykt. ♥

(Alla foton: copyright Bo Svensson/Vi Gör Vad Vi Kan)

8_WEB 1_WEB  23_WEB48_WEB  67_WEB  7 39_WEB34_WEB42_WEB68_WEB

Comments are closed.